نقاشی ساختمان با رنگ روغنی
مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن
دانستن مزایا و معایب نقاشی ساختمان رنگ روغن، پیش از شروع فرآیند رنگآمیزی ساختمان میتواند کمک چشمگیری به شما بکند، چراکه امروزه با ورود رنگهای اکریلیک به صنعت نقاشی ساختمان، دیگر کمتر از رنگ روغن استفاده میشود و گزینه استفاده از رنگ روغن پیش از این که مطرح شود، خود به خود توسط نقاشان حذف میشود. دلیل این امر، صرفا به روز بودن رنگ اکریلیک نیست و میتوان ادعا کرد که راحتتر بودن کار با رنگ آکریلیک، یکی دیگر از دلایلی است که عمده نقاشان را به استفاده از رنگ اکریلیک ترغیب میکند.
در این مقاله میخواهیم با بیان مزایا و معایب نقاشی ساختمان رنگ روغن، به نوعی کمکتان کنیم تا در هنگام مواجهه با گزینههای نقاش مورد نظرتان، فریب نخورید و خودتان با تکیه بر دانشی که پیرامون مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن کسب کردهاید، گزینه نهایی را برای رنگ آمیزی ساختمان خود انتخاب کنید. پیش از این که درباره جزئیات صحبت کنیم، میخواهم با بیان خلاصهای از ویژگیها، شما را از کلیات آنچه که قرار است در این مقاله با آن روبهرو شوید آشنا کنم.
خصوصیات، مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن عبارتند از عایق بودن، دوام بالا، سهولت شست و شو، طولانی بودن فرآیند نقاشی، بوی شدید رنگ، انحلال در نفت و تینر، دارا بودن انواع مخالف و مناسب بودن برای رنگ آمیزی در و پنجرهها.
عایق بودن
در میان مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن عایق بودن خصوصیتی نیست که بتوان به راحتی از آن عبور کرد. شاید در همه مقالههایی که درباره ویژگیها، مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن نوشته شدهاند با کلمه عایق بودن برخورد کرده باشید اما به راستی عایق بودن به چه معنا است. عایق بودن، یعنی توانایی پوشش دادن یک سطح و محافظت از آن، رنگ روغن میتواند از نفوذ رطوبت و آسیب رسیدن به سطوح زیرین خود جلوگیری کند. همین ویژگی عایق بودن است که از رنگ روغن، گزینهای مناسب برای رنگ آمیزیی درها و پنجرهها میسازد.
با توجه به این که نمیتوان از رنگهای پلاستیک برای رنگ آمیزی درها و پنجرههای فلزی استفاده کرد و توانایی عایق سازی رنگ روغن نسبت به رنگ اکریلیک بیشتر است، میتوان اینطور گفت که وقتی حرف از رنگ آمیزی درها و پنجرههای فلزی و حفاظت از آنها در برابر زنگ زدگی میشود، رنگ روغن تقریبا بی رقیب و یکه تاز است.
دوام بالا
از دیگر خصوصیات قابل توجه رنگ روغن، این است که این نوع رنگ در مواجهه با آسیبهای خارجی از جمله حرارت کمترین آسیب ممکن را میبیند. اگر در هنگام رنگ آمیزی رنگ روغن، زیرسازی به خوبی انجام نگیرد، احتمال ترک خوردن دیوارها پایین است. با این حال دوام بالای رنگ روغن در برابر دوده یا دیر ترک خوردن آن نمیتواند به آن برتری کامل ببخشد، چراکه یکی از رقبای رنگ روغن، یعنی رنگ پلاستیک، اگرچه دوام نسبتا پایینی دارد اما میزان ترک خوردگی آن از رنگ روغن کمتر است.
قابلیت شست و شوی راحت
شاید این خصوصیت رنگ روغن، در بین تمام مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن، اهمیت بیشتری برای خانوادههایی که فرزند کوچک دارند داشته باشد. قطعا برایتان پیش آمده که کودکتان یک مداد رنگی دست بگیرد و دیوارها را نقاشی کند یا تلاش کند تا به شخصیتهای کشیده شده روی دیوار غذا بدهد. همه این اتفاقات باعث بروز کثیفی در دیوارها میشود، علاوه بر اینها دیوارها در مکانهای پرتردد خود به خود رنگ تیرگی و کثیفی میگیرند. در تمامی موارد بالا، استفاده از رنگ روغن، میتواند کاربردی باشد. اگر فکر میکنید.
با خواندن نصف و نیمه این مقاله درباره مزایا و معایب نقاشی رنگ روغن، میتوانید تصمیمتان را بگیرید و یک راست سراغ نقاشی رنگ روغن بروید به شما توصیه میکنم که خواندن این مقاله را تا انتها ادامه دهید و احساسی تصمیم نگیرید. در واقع برای تصمیم گیری، باید ابتدا نیاز خودتان را شناسایی کنید و سپس درباره ویژگیها و خصوصیات انواع رنگها اطلاعات کسب کنید.

انواع و کاربرد رنگ های روغن
3 نوع رنگ روغن در بازار وجود دارد که عبارتند از: رنگ روغنی براق، رنگ روغن نیمه براق و رنگ روغن مات. درادامه به بررسی هرکدوم از این سه نوع میپردازیم.
مزایای رنگ روغن
1) یکی از مزایا و میشه گفت مهمترین مزیت رنگ روغنی که با وجود قدیمی بودن و معایب مهم این نوع رنگ، هنوز هم کاربرد داره، قابلیت شستشوی بالای اونه. با استفاده از رنگ روغن برای رنگ آمیزی دیوار ها، به دلیل اینکه دارای پایه ی حلال نفتی هست، میتونین راحت دیوار های خونه خودتون رو با آب شستشو بدید.
2) به دلیل ضد آب بودن، برای رنگ آمیزی نرده و چارچوب ها و درب های فلزی و چوبی بسیار مناسبه.
3) رنگ روغن پوشش دهی بالایی داره. یعنی با مقدار و حجم کمتری رنگ، میتونین سطح بزرگتری رو نسبت به رنگ پلاستیک رنگ کنین.
رنگ روغن با اینکه به راحتی تمیز شده و اصلاً با آب پاک نمیشه، معایبی هم داره که کم هم نیستند. در ادامه به این معایب اشاره میکنیم.
1) اجرای رنگ روغن نسبت به رنگ های پایه آب مثل اکرولیک و پلاستیک، خیلی سخت و زمانبره. رنگ روغن دارای چندین مرحله ی اجراست که بین مراحل اجرایی باید حداقل 24 ساعت فاصله بیفته. به همین علت اگر شما خیلی عجله داشته باشین نمیتونین از رنگ روغن برای رنگ آمیزی خانه ی خودتون استفاده کنید.
اگر خانه ی شما از قبل دارای رنگ روغن باشه مراحل اجرای رنگ روغن شامل بتونه یا زیرسازی، رنگ آستر، 1 یا دو دست رنگ برروی رنگ آستر و رنگ نهاییه و همونطور که گفتیم بین هر مرحله حداقل 24 ساعت زمان میخواد. پس در بهترین حالت، رنگ آمیزی خانه شما در کمتر از 4 یا 5 روز تموم نمیشه. اگه دیوار های خانه ی شما از قبل رنگ روغن نداشته باشن و گچی باشن، یک یا دو مرحله به پروسه ی رنگ آمیزی اضافه میشه و یعنی زمان رنگ آمیزی خانه ی شما طولانی تر میشه.
2) رنگ روغن به دلیل اینکه دارای پایه ی حلال نفتی هست، بوی خیلی تند و بدی داره. این بو به شدت برای شما که در معرضش قرار میگیرید، مضر است. غیر از بوی بدی که در هنگام اجرای پروژه وجود داره، بعد از اون هم تا مدتی این بو ماندگار بوده و از بین نمیره. یعنی اگه میخواین از رنگ روغن استفاده کنین خودتونو برای تحمل بوی زننده ی نفت و رنگ برای مدت نسبتا زیادی آماده کنین.
3) رنگ روغن باز هم به دلیل اینکه دارای پایه ی حلال نفتیست، سازگاری مناسبی با محیط نداره و برای محیط زیست خیلی مضره! ضرر برای خودمون و محیط اطرافمون! این مسأله واقعاً قابل چشم پوشی نیست!
البته بگم که با وجود این معایب رنگ روغن، هنوز بهترین رنگ برای رنگ آمیزی قسمت های فلزی موجود در ساختمان، نظیر چهارچوب درب ها، پنجره ها، میله های نرده و … رنگ روغنه و جایگزین بهتری براش وجود نداره.